CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

# Ηράκλειο Κρήτης #

  Η Κως αποτελεί το μέρος ,όπου μεγάλωσα , το μέρος ,όμως, που σπουδάζω είναι το Ηράκλειο Κρήτης. Η μεγαλύτερη πόλη της πανέμορφης Κρήτης με μεγάλη ιστορία κατά τα αρχαία χρόνια .Ας μάθουμε λίγα πράγματα λοιπόν για το Ηράκλειο !!
  Το Ηράκλειο με 250.000 κατοίκους είναι η τρίτη (μετά απο Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Κρήτης. Κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Διαθέτει Βιομηχανική Περιοχή 4 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του κέντρου.
Ιστορία
  Το Ηράκλειο βρίσκεται κόντα στα παλάτι της Κνωσού που την περίοδο του μινωικού πολιτισμού είχε την μεγαλύτερη συγκέντρωση πλήθυσμού στην Κρήτη.

  Η πόλη του Ηράκλειου κατακτήθηκε το 824 απο Σαρακηνούς πειρατές. Έχτισαν μια μεγάλη τάφρο γύρω απο την πόλη και απο έκει βγήκε και η ονομασία της Χάνδαξ (Handaq, Χάνδακας). Οι σαρακινοί επέτρεψαν την χρήση της πολης σαν ορμητήριο πειρατών πράγμα που εξόργισε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.Το 961 οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην πόλη, έσφάξαν τους Σαρακηνούς, την λεηλάτησαν και την έκαψαν. Την ξαναέκτισαν και κράτησαν την κυριαρχία της για 243 χρόνια.Το 1204 η πόλη αγοράστηκε από του Ενετούς εν μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων την επανατοποθέτηση στον θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του Ισσαάκιου Β' Αγγέλου απο τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας. Οι Ενετοί βελτίωσαν τις οχυρώσεις της πόλης χτίζοντας ένα τεράστιο τείχος (πάχους μέχρι 40μ σε ορισμένα σημεία) του οποίου το μεγαλύτερο μέρος σώζεται μέχρι και σήμερα. Το όνομα της πόλης από Handaq έγινε Candia στα Ιταλικά.Το 1647 μ.Χ. ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης απο τους Οθωμανούς Τουρκούς η οποία κράτησε 22 χρόνια και κόστισε την ζωή σε 30,000 Κρητικούς και 120,000 Τούρκους και εν τέλει κατακτήθηκε το 1669. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε γνωστή και ως “Μεγάλο Κάστρο” ή “Κάστρο”.Η πόλη ελευθερώθηκε το 1898 και μπήκε στην Κρητική Πολιτεία το 1908 που με την σειρά της προσαρτήθηκε στην Έλλαδα το 1913. Κατά την απελευθέρωση της η πόλη ονομάστηκε Ηράκλειο από τον Μινωικό οικισμό που υπήρχε στο σημείο, ήδη από τον 7ο π.χ. αιώνα σύμφωνα με τα "Γεωργραφικά" του Στράβωνα ("... έχει για επίνειο η Κνωσός το Ηράκλειο")
Συγκοινωνίες
  Το Ηράκλειο αποτελεί σημαντικό λιμάνι στη Μεσόγειο και το διεθνές αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης συνδέει την πόλη με ολόκληρο τον κόσμο. Ο Βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης Β.Ο.Α.Κ. προσφέρει πρόσβαση στης μεγαλύτερες πόλεις του νησιού. Οι εθνικές οδοί Ηρακλείου-Μοιρών και Ηρακλείου-Αλκαλοχωρίου συνδέουν την πόλη με το εσωτερικό του νομού. Το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου εκτελεί δρομολόγια από το κέντρο προς όλη την πόλη και τις γύρω περιοχές. Το ΚΤΕΛ Κρήτης συνδέει το Ηράκλειο με ολόκληρο το υπόλοιπο νησί.
Ακαδημαϊκά ιδρύματα
  Στο Ηράκλειο εδρεύει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας (με 16.000 φοιτητές), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (με 18.000 φοιτητές), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-FORTH) καθώς επίσης το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης.
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Διακοπές στην Κω

Η Κως είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νίσσυρο και την Κάλυμνο, κοντά στα Μικρασιατικά παράλια.
Ένας τέλειος τόπος για διακοπές, η Κως είναι το πιο εύφορο και πράσινο νησί της Δωδεκανήσου και το δεύτερο σε τουρισμό μετά τη Ρόδο. Η Κως είναι η γεννέτειρα του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής. Είναι μακρόστενη σε σχήμα, επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος της και με 2 χαμηλά βουνά (Δικαίο και Σύμπατρο) κατά μήκος της νότιας πλευράς της. Η Κως έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη - ορεινά χωριά, τέλεια τουριστική υποδομή, πράσινο περιβάλλον και θαυμάσιες παραλίες σε πολλές από τις οποίες μπορείτε να πάτε και με ποδήλατο που είναι ένα δημοφιλές μέσω μετακίνησης στην Κω. Η πόλη και πρωτεύουσα της Κω βρίσκεται ΒΑ του νησιού. Δεν είναι μεγάλη αλλά έχει μεγάλους δρόμους, πολύ πράσινο, φοίνικες κατά μήκος των δρόμων και γενικά είναι μία πολύ ωραία πόλη. Με πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα μέσα και γύρω από την πόλη, η Κως είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα ή ποδήλατο. Το λιμάνι είναι πολύ γραφικό με πολλά καραβάκια που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές. Για όσους επιθυμούν να μείνουν στην πόλη υπάρχουν πολλές παραλίες ανατολικά και δυτικά της Κω που προσφέρουν ακόμα και θαλάσσια σπορ. Το νησί έχει πολλά χωριά γνωστά για την ομορφιά τους όπως ΑΣΦΕΝΤΙΟΥ (14 χλμ από την πόλη), ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ (δίπλα στη θάλασσα) και το ΠΥΛΙ ένα χωριό στους πρόποδες του όρους Δικαίου. Από το Πυλί ο δρόμος πάει στο Παλαιό Πυλί με απομεινάρια παλαιού Κάστρου και στα ψαροχώρια ΜΑΡΜΑΡΙ καιΜΑΣΤΙΧΑΡΙ. Στην ΝΔ πλευρά της Κω βρίσκεται η ΚΕΦΑΛΟΣ ένα χωριό με μία καταπληκτική αμμουδερή παραλία και πολλά ταβερνάκια. Η Κέφαλος είναι χτισμένη σε λόφο έχει ασβεστωμένα, λευκά σπιτάκι και φοβερές παραλίες. Τα απομεινάρια της παλιάς πόλης Αστυπαλιάς που χτίστηκε το 412 π.Χ. και ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού βρίσκονται στην περιοχή που είναι γνωστή ώς "Παλάτια". Ένα άλλο πανέμορφο χωριό είναι το χωριουδάκι ΖΙΑ στους καταπράσινους λόφους του Δικαίου, με τρεχάμενα νερά και καταπληκτική θέα της Κω και άλλων κοντινών νησιών. Νότια της Ζιάς είναι το Τιγκάκι μία από τις πιο δημοφηλείς και ωραίες παραλίες του νησιού. Το χωριό της Αντιμάχειας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού μόλις 1 χλμ από το αεροδρόμιο. Η ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ είναι 25 χλμ από την πόλη της Κω και είναι ένα πολύ δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο.

Κως , τουριστικός προορισμός

Η Κως σίγουρα δεν είναι από τα νησιά που ταιριάζουν σε όσους ζητάνε την απόλυτη απομόνωση! Κάθε καλοκαίρι κατακλύζετε από νέους ανθρώπους απ' όλη την Ευρώπη που μεταμορφώνουν το νησί σε ένα τεράστιο night club! Γι' αυτό άμα πάτε, να'στε σίγουροι ότι από νυχτερινή διασκέδαση σίγουρα θα χορτάσετε! Πέρα από την νυχτερινή ζωή όμως, η Κως είναι ένα νησί που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το τρίτο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου, διαθέτει εξαιρετική τουριστική υποδομή, είναι καταπράσινη και έχει μεγάλους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, γεμάτους φοίνικες. Κατά την επίσκεψή σας στην Κω μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα που διαθέτει, όπως το Ασκληπιείο, την Παλιά Πόλη, το Κάστρο των Ιπποτών καθώς και τον τεράστιο "Πλάτανο του Ιπποκράτη" που έχει διάμετρο κορμού 1,5 μέτρα! Στην Κω θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Δωδεκανήσων στις οποίες μπορείτε να πάτε με... ποδήλατο!

Η βρώμη και η τεράστια θρεπτική της αξία

Ψάχνοντας στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, άρθρα και αναφορές για τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής, θα βρούμε περισσότερες από 1.700 δημοσιευμένες μελέτες που «εκθειάζουν» αυτό το μοναδικό διατροφικό σχήμα.

Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής για την υγεία μας έχουν πλέον καλά τεκμηριωθεί και αφορούν κυρίως στην πρόληψη έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, οι διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και στην πρόληψη έναντι της μάστιγας της εποχής μας, που δεν είναι άλλη από την παχυσαρκία.
Η Μεσογειακή Διατροφή, απεικονίζεται με το σχήμα μιας πυραμίδας. Στη βάση αυτής της πυραμίδας βρίσκονται τα δημητριακά όπως η βρώμη, τα οποία και πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης, έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυσικά σε φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), των οποίων η ευεργετική δράση «αγκαλιάζει» το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Μια μόλις μερίδα των 40 γρ. νιφάδων βρώμης, αρκεί για να καλύψει το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες!
Αξίζει να αναφερθεί πως όταν μιλάμε για δημητριακά και Μεσογειακή Διατροφή, αναφερόμαστε σε αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και όχι σε προϊόντα δημητριακών που η έντονη επεξεργασία τους τα έχει «απογυμνώσει» από σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Υπό αυτό το πρίσμα οι νιφάδες βρώμης, προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέγιστα διατροφικά οφέλη, αφού φτάνουν στο πιάτο μας με όλες τις αξίες αυτού του πολύτιμου δημητριακού.
Η Μεσογειακή Διατροφή οφείλει τις ευεργετικές της επιδράσεις σε μια μοναδική «συνεργασία» που συντελείται μεταξύ των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Όταν για παράδειγμα ετοιμάζουμε το πρωινό μας, με γάλα χαμηλών λιπαρών, κουάκερ (βρώμη), μέλι, κανέλα και κομματάκια μήλου, δεν παίρνουμε απλά ένα νοστιμότατο πρόγευμα, αλλά συνδυάζουμε τα αντιοξειδωτικά οφέλη της κανέλας και του μελιού, με τις μοναδικές φυτικές ίνες της βρώμης και τις ευεργετικές πρωτεΐνες του γάλακτος, προσδίδοντας μοναδικά οφέλη στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Η ποικιλία (ιδιαίτερα σε φυτικές τροφές) ήταν και θα είναι η λέξη κλειδί για την εφαρμογή του μοναδικού μοντέλου διατροφής που ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή.
Και στην ποικιλία αυτή μπορεί να συμβάλει μέγιστα η βρώμη, διευρύνοντας τις θρεπτικές αξίες των δημητριακών πέρα από αυτές του σταριού και του καλαμποκιού.
Κουάκερ: Το δημητριακό βρώμης με την πολύτιμη διατροφική αξία.

''Tρίτος''

  Κρυφά σ' ένα στενό
  είδα αυτό που ευχόμουν να μην το δω
  Εσύ με άλλον μαζί
  μοιάζει εικόνα αστεία και τραγική
                 
  Αυτό που τόσο φοβάμαι
  ο τρίτος δεν θέλω να 'μαι
  κι απόψε μόνος κοιμάμαι
  δεν θέλω τρίτος πια να 'μαι
  σ' αυτό το δρόμο που πάμε
  δεν θέλω τρίτος πια να 'μαι

  Κρυφά σ' ένα στενό
  ένα κουβάρι είστε αγκαλιά κι οι δυο
  εδώ πώς να σταθώ
  τι είναι για σένα και τι είμαι και εγώ
               
  Αυτό που τόσο φοβάμαι
  ο τρίτος δεν θέλω να 'μαι
  κι απόψε μόνος κοιμάμαι
  δεν θέλω τρίτος πια να 'μαι
Φοβάμαι

  ο τρίτος δεν θέλω να 'μαι
  κι απόψε μόνος κοιμάμαι
  δεν θέλω τρίτος πια να 'μαι
  σ' αυτό το δρόμο που πάμε
  δεν θέλω τρίτος πια να 'μαι

  Φοβάμαι
  Φοβάμαι
  Δειλά σ' ένα γκρεμό
  είδα να πέφτω πριν καλά το σκεφτώ
  με θες μα θες πιο πολλά
  ποια είναι τα μέτρα σου και ποια η σιγουριά